Kom in
beweging!

splash

Springlab brengt kinderen in beweging

Help jij ons?

Kinderen in Nederland bewegen te weinig en zitten te veel. Op een stoel of bank, vaak achter een schermpje. Zowel thuis, als op de opvang en op school. Tijd om ‘onze’ kinderen weer en meer in beweging te brengen. Tijd om in beweging te komen! Alleen samen veranderen we de kinderopvang en het basisonderwijs. En alleen samen creëren we beweegimpact. Help jij ons? Dan helpen wij jou door onze kennis en expertise op het gebied van bewegen met je te delen, jou als professional te adviseren en helpen bij het integreren van beweging in jouw dag(ritme) én door slimme beweeg oplossingen te bieden. Lees hieronder hoe jij ‘jouw’ kinderen in beweging kunt brengen.

De Springlab Academy

De Springlab Academy bundelt al onze informatie, kennis en expertise op het gebied van bewegen, bewegend leren (ontwikkelen) en het toepassen daarvan in de dagelijkse praktijk. Het is één grote kennisbank met beweeginspiratie, ideeën, praktische tips, spellen, materialen en downloads waarmee je direct aan de slag kunt. Meld je hieronder gratis aan en krijg toegang tot deze gigantische database!

Meld je aan voor de Springlab Academy

Je laat jouw kinderen toch niet zitten?!

Probleem

Bij Springlab weten we dat kinderen van nature behoefte hebben aan spel én beweging. Maar, waarom is bewegen zo belangrijk? Onderzoek toont aan dat 50% van de kinderen t/m 12 jaar in Nederland te weinig beweegt. Bij peuters is dit zelfs een schokkende 80%. Dit terwijl bewegen een (wetenschappelijk bewezen) groot positief effect heeft op de fysieke én mentale gezondheid van kinderen, hun ontwikkeling en leerprestaties.

Toch brengen ‘onze’ kinderen nog steeds het grootste gedeelte van de dag zittend door. Thuis, op de opvang of op school. En daar ligt volgens ons de oplossing. Met spel en beweging maak je de dag actiever, leuker én leerzamer. Voor de kinderen én voor jou als pedagogisch medewerker of leerkracht. Inmiddels hebben zich al honderden kinderdagverblijven, BSO’s, basisscholen en IKC’s zich aangesloten. Samen brengen we dagelijks al vele duizenden kinderen in beweging.

Breng 'jouw' kinderen in beweging!

Oplossing

Bij Springlab maken we slim gebruik van technologie en digitale media om kinderen in beweging te krijgen. Onze missie is het creëren van beweegimpact. Ons doel is om kinderen weer en meer in beweging te brengen. Om dit te kunnen realiseren, moeten we bewegen:

  1. Zo makkelijk mogelijk maken (gemak). Door slim gebruik te maken van de technologie en leermiddelen van nu, maken wij het mogelijk om om met één klik op de knop een spel aan te zetten en kinderen te laten spelen en bewegen. Zonder voorbereidingstijd en begeleiding!
  2. Zo leuk mogelijk maken (plezier). Kinderen hebben een hoge betrokkenheid hebben als ze actief bezig zijn, spelen en bewegen. In onze oplossingen hebben we gamification toegepast, waardoor het spelelement overal in terugkomt. Dit zorgt voor interactie, extra motivatie en plezier!
  3. Met digitale media (toekomstproof). Digitale media zijn de toekomst en ermee werken is essentieel voor de kinderopvang en het onderwijs. Door kinderen te laten ervaren dat ze digitale media ook in kunnen zetten om te bewegen, laten we ze een gezonde(re) toekomst zien. Zonder dat deze saai is!

Op naar 45 beweegminuten per dag

Beweegnorm

Hoeveel beweging is er eigenlijk nodig en gezond voor een (jong) kind? Hiervoor hanteren wij in Nederland de beweegnorm. Deze luidt als volgt:

  • Kinderen 2-4 jaar: 180 minuten (3 uur) per dag lichamelijke activiteit, waarvan tenminste 1 uur matig intensief bewegen.
  • Kinderen 4-18 jaar: minimaal 1 uur per dag matig intensief bewegen, waarvan 3 keer per week spierversterkende oefening.

Nog steeds de helft van de kinderen (t/m 12 jaar) voldoet niet aan deze norm. Er is zelfs sprake van bewegingsarmoede. En juist daarom, streven wij bij Springlab naar een nieuwe beweegnorm: 45 minuten beweging gedurende een dag op school en/of de opvang. Onze oplossingen zijn zo ontwikkeld dat je deze 45 beweegminuten binnen het dagritme of de schooldag moet kunnen realiseren: 15 min. Beweegvloer, 15 min. Springloop en 15 min. Fit & Vaardig.

Wil jij ‘onze’ beweegnorm halen? Klik dan hieronder voor onze beweeg oplossingen en kom in beweging!

Bekijk de oplossingen

Eerst meten, dan creëren en vergroten

Beweegimpact

Om onze beweegimpact te kunnen vergroten, moeten we deze eerst meten. Enerzijds doen we dit door de intensiteit van beweging te meten met sensoren. Anderzijds berekenen we het effect van onze oplossingen aan de hand van het aantal actieve locaties, gespeelde spellen en beweegminuten. Zo blijkt dat:

  • Op de Beweegvloer gemiddeld 4 kinderen 50% van de tijd actief bezig zijn
  • Met Springloop gemiddeld 2 kinderen per tablet 90% van de tijd actief bezig zijn
  • Met Fit & Vaardig een klas van gemiddeld 27 kinderen 64% van de tijd actief bezig is

Als wij de beweegimpact voor een organisatie, school of locatie berekenen, dan werken wij met QALY’s. We drukken het effect van beweging op de gezondheid van de kinderen dan uit in levensjaren en berekenen hiermee de sociaal-maatschappelijke waarde (€).

Ben je benieuwd hoeveel beweegimpact jij hebt? Klik hier en bereken het met onze beweegimpact calculator.

Ga naar de calculator

Gratis inspiratie, tips en -spellen

Blog & academy

Bewegen en bewegend leren is een trending topic in de kinderopvang en het basisonderwijs. Maar wij horen van pedagogisch medewerkers en leerkrachten ook dat er gebrek is aan tijd, kennis en middelen om kinderen ook echt in beweging te brengen. Juist daarom hebben wij de blog en academy opgezet!

De Springlab Blog is bedoeld om het laatste nieuws, actuele thema’s en onderwerpen en interessante artikelen op het gebied van bewegen met je te delen.

De Springlab Academy bundelt al onze informatie, kennis en expertise op het gebied van bewegen, bewegend leren en het toepassen daarvan in de dagelijkse praktijk. Het is één grote kennisbank met beweeginspiratie, ideeën, praktische tips, spellen, materialen en downloads waarmee je direct aan de slag kunt.

Daarnaast versturen we maandelijks de Springlab nieuwsbrief om je op de hoogte te houden. Wil jij deze e-mail nieuwsbrief ontvangen? Meld je dan hieronder aan.

Aanmelden nieuwsbrief

Kom in beweging, want..

Bewegen werkt!

actief zijn en bewegen

Voel je beter

Bewegen is gezond

Bewegen is ongelofelijk goed voor je. Door regelmatig te bewegen blijf je mentaal én fysiek gezond.

Veel focus en

Meer concentratie

Door bewegen en leren af te wisselen of zelfs te combineren wordt de aandacht succesvol verhoogd.

wetenschappelijk bewezen leerwinst

Stimuleren van

Sociale interactie

Bewegen bevordert sociale interactie. Kinderen maken contact, werken samen en communiceren met elkaar.

Bewegend leren zorgt voor een beter zelfbeeld bij kinderen

Meer zelfvertrouwen en

Positief zelfbeeld

Bewegen heeft bij kinderen een geweldig positief effect op zelfvertrouwen, zelfbeeld en sociale vaardigheden.

Bewegend leren zorgt voor meer plezier bij kinderen

Gegarandeerde glimlach

Fun en plezier

Bewegen zorgt voor een grote glimlach op het gezicht van de kinderen. Plezier voor de kinderen, dus ook voor jou!

Kinderen zijn gemaakt om te bewegen

Gemaakt om te bewegen. Het zit:

In ons DNA

We doen onszelf en ons lichaam een groot plezier met bewegen. We - en zeker kinderen - zijn er letterlijk voor gemaakt!