Springlab
voor de kinderopvang

Wij zijn Springlab. Wij creëren:

Beweegimpact

Onderzoek toont aan dat bijna de helft van de kinderen t/m 12 jaar in Nederland te weinig beweegt. Bij peuters is dit zelfs een schokkende 80%. Dit terwijl bewegen een (wetenschappelijk bewezen) groot positief effect heeft op de fysieke en mentale gezondheid van kinderen. Toch laten wij onze kinderen steeds meer stilzitten, vaak achter een schermpje. Thuis én in de kinderopvang!

Onze missie is om de bewegingsarmoede onder kinderen te verminderen en kinderen (weer) in beweging te brengen. Minder zitten, meer bewegen! En om jou hierbij te helpen, delen we onze kennis en expertise, geven we advies en bieden we innovatieve oplossingen om spelen en bewegen in de kinderopvang te stimuleren. Binnen én buiten!

Wij zijn Springlab. Wij creëren beweegimpact. Doe jij mee?

Meer over beweegimpact

Breng de kinderen van..

Jouw locatie in beweging!

Breng jouw KDV in beweging!

Springlab Beweegvloer

De Springlab Beweegvloer is speciaal ontwikkeld voor dreumesen (1-2 jaar), peuters (2-4 jaar) en kleuters (4-6 jaar) op het kinderdagverblijf. De interactieve vloer creëert een actieve belevingswereld, waarin kinderen al spelend en bewegend kunnen ervaren, ontdekken en leren met hun hele lijf.

Naar de Beweegvloer

Let's go, word een beweeg-BSO!

Springloop Beweegapp

Springloop is dé beweegapp die kinderen met tablets in beweging brengt! Van binnen (stil)zitten, kijken en swipen, naar buiten rennen, springen en scannen. Gamen én bewegen op een pedagogisch verantwoorde manier, die ook nog eens helemaal van deze tijd is. Met Springloop ben je de held(in) van jouw BSO!

Naar Springloop

De voordelen van

Bewegen

Kinderen laten bewegen is..

Makkelijk

Om kinderen dagelijks meer te laten bewegen, moet het zo makkelijk mogelijk gemaakt worden. Wij maken slim gebruik van technologie en digitale media om spelend leren en bewegen efficiënt te maken voor jou. Meer tijd voor de kinderen dus!

Bewegend leren zorgt voor meer plezier bij kinderen

Bewegen is..

Leuk

Bewegen is leuk en kinderen zijn dol op spelen en gamen. De oplossingen van Springlab zorgen simpelweg voor een grote glimlach op het gezicht van de kinderen. En plezier voor de kinderen, betekent plezier voor de pedagogisch medewerker!

Kinderen zijn gemaakt om te bewegen

Onderdeel van het..

Dagritme

Het dagritme is al overvol, daarom koppelen wij bewegen aan ontwikkelen. Wij noemen dat spelend leren. Je doet dus nog steeds dezelfde ontwikkelactiviteiten, alleen hebben wij ze beweeglijk gemaakt. Bewegen als onderdeel van het dagritme!

Bewegend leren, ontwikkelen en..

Spelend leren

Zoek de verschillen: bewegend leren, bewegend ontwikkelen en spelend leren. Allemaal termen die veel gebruikt worden in de kinderopvang, maar wat is het verschil? En waarin overlappen ze?

Bewegend leren en spelend leren zijn beide gericht zijn op het actief betrekken van kinderen in het leerproces. Het doel van de gekozen activiteit (of dit nou bewegen of spelen is) is dus leren. Bij bewegend leren wordt er fysieke activiteit geïntegreerd in het leerproces, zoals rennen, springen, stampen of dansen. Het doel hiervan is om door middel van beweging de motorische, cognitieve en sociaal-emotionele vaardigheden te verbeteren. Bij spelend leren ligt de nadruk op speelse activiteiten om kinderen op een natuurlijke en plezierige manier te laten ervaren, beleven, ontdekken, ontwikkelen en uiteindelijk ook leren. De spelvorm hoeft niet per se beweeglijk te zijn, maar is wel actief. Bijvoorbeeld zingen, knutselen of tekenen.

Bewegend leren en bewegend ontwikkelen zijn beide gericht op het stimuleren van fysieke activiteit (beweging). Bij bewegend ontwikkelen ligt de nadruk op de algehele ontwikkeling van kinderen. De beweegactiviteiten die hierbij horen, richten zich op de ontwikkelen van lichaamsbewustzijn, coördinatie en samenwerking.

Bij Springlab vinden we het vooral belangrijk dat we kinderen in beweging krijgen. Voor de kinderopvang zijn beweeg- en spelactiviteiten hiervoor voldoen. De nadruk ligt bij de jongste kinderen (2 tot 7 jaar) op de algehele ontwikkeling. Bij de oudere kinderen (8 tot 13 jaar) komt er meer aandacht voor het leerproces. Op onze website voor kinderopvang hebben wij het daarom over bewegend ontwikkelen of spelend leren. Wil je meer weten? Klik dan op de onderstaande button.

Meer over spelend leren

Bewegen werkt!

Onderzoek

Wist je dat ruim de helft (50%) van de kinderen in Nederland te weinig beweegt? Bij peuters is dit zelfs een schokkende 80%. Bij Springlab vonden we het tijd om hier verandering in te brengen en kinderen weer of meer in beweging te krijgen! En waar kan je beter beginnen, dan bij de basis: de kinderopvang en het basisonderwijs? Bewegen heeft namelijk een – wetenschappelijk bewezen – positief effect op de gezondheid en ontwikkeling van (jonge) kinderen.

Zelf doen wij ook regelmatig onderzoek naar het effect en de voordelen van bewegen op kinderen en de ‘beweegimpact’ die wij creëren. Samen met onder andere de Haagse Hogeschool heeft Springlab onderzoek gedaan naar het effect van de Springlab Beweegvloer en de Springloop Beweegapp. Met bewegingssensoren is gemeten of kinderen op een kinderdagverblijf of opvang, met de aanwezigheid van een beweegvloer of tablet beweegspel, meer bewegen. De belangrijkste bevindingen waren:

  • Van alle gemeten activiteiten op een kinderdagverblijf, blijkt de Springlab Beweegvloer de meest intensieve.
  • Een uur op de Beweegvloer staat gelijk aan 40% van de dagelijkse beweegnorm voor kinderen

En dan hebben we onze beweegapp Springloop nog niet meegenomen! Klik hier voor het volledige onderzoek.

Naar het onderzoek

Zij creëren al beweegimpact

Onze ambassadeurs

Melle Schreij
Bewegend leren adviseur | Springlab
"Wil je de kinderen van jouw locatie graag in beweging brengen, maar weet je niet zo goed hoe en waar te beginnen? Ik adviseer en help je graag. Samen vinden we dé manier en oplossing om beweegimpact te creëren!"
Melle Schreij is bewegend leren adviseur bij Springlab.
Susan Siebers
Pedagogisch medewerker | Humankind
Wij krijgen er zelf ook energie van!
"De ervaringen met de Beweegvloer zijn heel erg goed. We maken er op KDV en BSO Ut Debberke dagelijks gebruik van! De activiteiten en spellen sluiten super goed aan op de belevingswereld van de kinderen. De kinderen worden enthousiast als ze op de vloer mogen. En dat is voor ons als PM-ers dan weer leuk, omdat je dan weet dat je iets leuks aan biedt. Daar krijgen wij zelf ook veel energie van!"
Spring Kinderopvang
BSO locaties | Spring Kinderopvang
"Fun én verantwoord!"
“Springloop is een innovatie op het gebied van (buiten) spelen en bewegen! Deel de kinderen op in groepjes en stuur ze met een tablet naar buiten om al rennend en springend de plaatjes te laten zoeken en scannen. De games zijn fun, pedagogisch verantwoord én ook nog eens goed getest. Een ideale manier om kinderen op de (buitenschoolse) opvang in beweging te krijgen!”
Sander Gordijn
Influencer | Meester Sander
"Samen brengen we kinderen in beweging!"
"Digitale leermiddelen, zoals tablets, zijn de toekomst. Kinderen leren door hiermee actief bezig te zijn en te bewegen. Daardoor zullen ze wat ze leren ook beter onthouden. Ik steun Springlab en hun missie. Samen brengen we kinderen in beweging!"

Al 10 jaar in beweging

Springlab

Springlab is een social enterprise die als missie heeft om kinderen in beweging te krijgen en van bewegend spelen en leren de norm te maken. Dit doen wij door technologie te combineren met wetenschappelijke kennis, digitalisering met gamification en beweging met educatie. En ook nog eens op een duurzame manier. We denken niet in problemen, maar in oplossingen. We durven te dromen, maar ook vooral te doen. We kunnen 100% stralen, maar ook 100% falen. We zijn ambitieus, maar nemen onszelf nooit té serieus. We zijn creatief. We zijn innovatief. En we hebben vooral veel passie voor én plezier in het werk wat we doen!

En dit werk doen we natuurlijk niet alleen, want alleen samen bereik je de grootste dingen. Alleen samen veranderen we de kinderopvang. Om bewegend spelen en leren tot een succes te maken hebben we onze partners hard nodig. Daarom hebben wij in de afgelopen 10 jaar nauw samengewerkt met onder andere Humankind, Kind & Co, KION, Partou, Prokino en Spring Kinderopvang. Ook de G4-gemeentes (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) staan achter ons en ondersteunen ons met subsidie en investering. Inmiddels hebben al meer dan 500 locaties (basisscholen, kinderdagverblijven, BSO’s en IKC’s) zich aangesloten bij Springlab. Zij creëren dagelijks beweegimpact!

Download onze brochure

Zij helpen jou met het creëren van beweegimpact

Ontmoet het team

Marloes van Gasteren

Chief Executive Officer

Pascal van Beek

Lead Product Team

Nina van As

Educatief Mastermind

Joey Fladderak

Lead Developer & Programmer

Carmen de Weerd

Game Designer

Marion Buijser

Support(er) & Training

Sam van Ling

Lead Operations & Support

Naomi Farla

Game Designer

Steven Kuperus

Game Programmer

Wouter van Gilst

Training & Implementatie

Martijn Zonnenberg

Content Marketeer

Leon Teekens

Accountmanager Kinderopvang