Alles wat je moet weten over bewegend leren

24-05-2023

Kinderen zijn gemaakt om te bewegen. Wiebelend op hun stoel leren ze optellen en aftrekken en bij het horen van de pauzebel rennen ze in no-time naar het schoolplein om daarna weer stuiterend het klaslokaal binnen te komen. Toch brengen kinderen de schooldag vooral zittend door. Kinderen tussen de 4 en 11 jaar zitten gemiddeld 7 uur en 12 minuten (!) per dag. De gevolgen van het vele zitten merk jij als geen ander in de klas. Kinderen worden onrustig en wiebelen op hun stoel. Ze zijn minder geconcentreerd, hebben verminderde aandacht en schoolprestaties lijden hieronder. Dat moet anders, maar hoe? Bewegend leren is het antwoord.

Bewegend leren zijn bewegingsactiviteiten die als doel hebben om de leerinhoud op een bewegende en speelse manier aan te reiken. Het gaat dus letterlijk om leren terwijl je beweegt, vanuit de veronderstelling dat bewegen het leren bevordert.

Marloes van Gasteren | Bewegend leren expert, Springlab

Wat is bewegend leren?

Leren en bewegen lijkt op het eerste oog niets met elkaar te maken te hebben. Toch is het tegendeel waar. Dankzij neurologisch onderzoek weten we dat leren en bewegen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Om dit beter te begrijpen maken we een uitstapje naar het brein. 

Het brein van een volgroeid persoon bestaat uit meer dan honderd miljard zenuwcellen en coördineert en optimaliseert daarmee alle functies in je lijf. En dat geldt ook voor het leren. Je brein bepaalt hoe je informatie verwerkt, oplossingen bedenkt voor een probleem, hoe goed je je kan concentreren en hoe je omgaat met je klasgenoten.  Ja, het menselijk brein heeft de touwtjes strak in handen. 

Wie in beweging komt, activeert allerlei processen in het brein die het leerproces ondersteunen. Zo stimuleert beweging een goede doorbloeding en ontstaan er chemische veranderingen in de hersenen zoals de toename van dopamine, adrenaline en endorfines. Deze stoffen dragen bij aan het verhogen van aandacht en daarmee ook de taakgerichtheid van kinderen. Beweging zorgt ook voor de aanmaak van nieuwe hersencellen en verbindingen tussen de hersencellen worden sterker. Al deze veranderingen kunnen bijdragen aan het verbeteren van cognitieve prestaties. Gaat er al een lampje branden? Wil je de leervermogens van kinderen optimaal aanspreken, zorg dan voor meer beweging! Maar, hoe doe je dit? Er zijn 3 manieren om bewegend leren toe te passen:

  • Bewegen tijdens het leren

Bij bewegen tijdens het leren voeren de kinderen een beweging uit die niet gekoppeld is aan wat zij op dat moment leren. De beweging heeft in dit geval een puur fysiek en motorisch effect, maar is geen onderdeel van het leerproces.

  • Bewegen voor of na leren

Je kunt kinderen ook voor of na (tussen) het leren laten bewegen. Dit kan met zogenaamde energizers en beweegbreaks: korte en actieve/beweeglijke pauzes die tussen het lesprogramma door worden aangeboden.

  • Bewegen om te leren

De meest effectieve vorm van bewegend leren, waarbij educatieve elementen samen met beweging worden aangeboden. Kinderen komen dus in beweging tijdens de lesactiviteit en de bewegingen zijn gekoppeld aan de lesstof.

Hoe kan Springlab hierbij helpen?

Een jongen en een meisje doen beiden actief mee met Fit en Vaardig in de klas

De druk op het onderwijs neemt met het toenemende tekort aan leerkrachten toe en klassen raken steeds voller. Dit voel jij iedere dag. Toch begrijp je dat minder zitten en meer bewegen belangrijk is voor de gezondheid van kinderen enerzijds en anderzijds ook iets kan opleveren voor de leerprestaties. Je wilt er dus mee aan de slag, maar hoe doe je dat? Je komt al iedere dag tijd en handen te kort om je overvolle lesprogramma te volgen. Springlab schiet te hulp!

Springlab is gespecialiseerd in het bewegend leren van kinderen tussen de 0 en 13 jaar. Met digitale spellen maken we handig gebruik van de aantrekkingskracht van technologie en bieden we zo een vernieuwende manier van bewegend leren voor de kinderopvang en  het primair onderwijs. Dankzij de inzet van gamification is er een hoge betrokkenheid bij de lesstof. En vanzelfsprekend sluiten alle spellen aan bij de SLO en VVE ontwikkel- en leerdoelen.

In samenwerking met andere onderwijsprofessionals hebben we drie verschillende beweegvormen ontwikkeld: de interactieve Beweegvloer, tablet app Springloop (voor het schoolplein) en digibord app Fit & Vaardig (voor in het klaslokaal). Alle drie de beweegvormen kunnen op een andere manier worden ingezet, zodat de beweegvorm precies past binnen jouw lesdag of methode. 

Kinderen staan speels op grasveld tijdens buiten bewegen en spelen

Download gratis het volledige whitepaper

Wil je meer weten over bewegend leren, het effect en de voordelen hiervan én hoe je dit toepast in het basisonderwijs? Download dan gratis onze whitepapers:

  • Whitepaper 1 – Alles wat je moet weten over bewegend leren
  • Whitepaper 2 – Het effect en de voordelen van bewegend leren voor kinderen in het basisonderwijs
  • Whitepaper 3 – Hoe pas ik bewegend leren toe in mijn klas of groep (inclusief praktische tips en templates)

Klik op de onderstaande button om je aan te melden, dan ontvang jij deze whitepapers direct in jouw mailbox!

Download hier de whitepaper(s)

Gratis webinars!

Het toepassen van bewegend leren in het basisonderwijs kan lastig zijn, omdat het vraagt om verandering. Speciaal voor schooldirecteuren organiseren we daarom een reeks webinars (5 x 30 min) waarin we uitleggen hoe je bewegend leren stap voor stap succesvol kunt implementeren op jouw school of IKC. Daarnaast krijg je van ons een handboek ‘Verandermanagement’ inclusief praktische tips én templates om direct mee aan de slag te gaan!

Deelname aan de webinars is volledig gratis. Vul het formulier in om je aan te melden. Ken je iemand voor wie dit interessant is? Verwijs hem of haar dan naar deze pagina.

Heb je een vraag over deze blog? Over bewegend leren of het toepassen daarvan? Neem dan contact op met onze bewegend leren adviseur, Melle Schreij. Je kunt hem bereiken via:

     085-104 68 80

 

     melle@springlab.nl

Blog

Op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van bewegen en bewegend leren? En regelmatig inspiratie, tips en spellen ontvangen om ‘jouw’ kinderen in beweging te brengen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt dan maandelijks een mail van ons met het laatste nieuws, blogs, tips, spellen en downloads. Helemaal gratis!
Meld je aan