Kliederen met knuffels - Springlab

Last Updated on maart 14, 2022 by

Kliederen met knuffels:
Bewegend leren met Puk

Kliederen met knuffels

In ’t kort

Puk is niet thuis. Zijn knuffels spelen met verf. Ze spetteren en kliederen er vrolijk op los. Uiteraard mogen de kinderen meedoen! Maar net als het een gezellige kliederboel wordt, komt Puk thuis. Alles zit onder de verf! De knuffels schrikken, rennen weg en verstoppen zich. Kunnen de kinderen Puk helpen de knuffels te vinden, in bad te doen en het huis weer schoon te maken?

Kom! We kliederen met verf! Doe maar mee.

Néé! De knuffels lopen weg! Ze maken nog meer vies.

Nu moeten alle knuffels schoon.

Hoe werkt 't?

Uitgebreide beschrijving

Kliederen met knuffels sluit aan bij de belevingswereld van peuters en bij het thema ‘Knuffels’ uit Uk & Puk. Kliederen met knuffels is een game waarin de knuffels van Puk de kinderen uitnodigen samen met hen met verf te spelen. Rollend en vegend ‘kliederen’ ze alles in Puks’ huis onder de verf. Wanneer Puk thuis komt slaan de knuffels op de vlucht en verstoppen zich. De kinderen volgen de verfsporen en vinden zo alle knuffels terug. Ze helpen Puk de knuffels in bad te doen en alle verfsporen weg te poetsen. In de game doorlopen de peuters al bewegend een aantal fasen:

Spelen met verf: De kinderen rollen en vegen met ‘verf’ over de vloer. De kinderen kunnen de knuffels over de vloer duwen en spelen zo voor verfrollers. Overal ontstaan verfsporen en voetafdrukken.
Puk wil alles weer schoon: Puk komt thuis en schrikt van de kliederboel. De knuffels rennen snel weg om zich te verstoppen. Maar … zo maken ze nóg meer verfsporen! Met de kinderen volgt Puk de verschillende verfvoetstappen. Ze zoeken de knuffels op verschillende plekken (in, achter of onder de kast?) Onderweg boenen ze alle verfsporen weg.
De knuffels in bad: Als de knuffels gevonden zijn gaan ze in bad. Maar wat is dat? De hele badkamer vult zich met zeepbellen; de knuffels zijn niet meer te zien! De kinderen maken alle zeepbellen kapot. Zo komen beer, giraf en kip weer tevoorschijn.
De knuffels willen slapen: De knuffels zijn schoon. Alle verf is weg. Ze zijn moe en gaan naar bed. De kinderen mogen er heel zachtjes bij gaan liggen. Er klinkt een slaapmuziekje. Sst. Slaap lekker allemaal!

Waar werk je aan?

Ontwikkelingsgebieden

In deze game staan de onderstaande ontwikkelingsgebieden centraal. Bij Kliederen met knuffels is rekenen hiervan de belangrijkste en meest prominente.

Rekenen: De kinderen doen ervaring op met meetkundige begrippen zoals achter, in en onder en zoeken de plek waar de knuffel zich bevindt.
Taal: De kinderen begrijpen de opdrachten van Puk en voeren deze uit.
Sociaal-emotioneel: De kinderen stellen zich open voor een nieuwe situatie en opdrachten.
Motoriek/ Bewegen: De kinderen lopen/stappen en stoppen (en veranderen meer gericht van richting) bij het volgen van de verschillende verfsporen.

Waar werk je aan?

Woordenschat

Deze game biedt mogelijkheden tot het uitbreiden van de woordenschat. De volgende woorden expliciet betekenisvol en in samenhang benoemd:

Zelfstandige naamwoorden

het bad
het bed
de beer
de knuffel
het lichtje
het spoor
de (voet)stap
de verf
de (zeep)bel
weglopen
zoeken
waar
welterusten!
zachtjes

Werkwoorden

kliederen
liggen
meedoen
poetsen
slapen
vinden
voelen
volgen
verstoppen
ssst
vies

 

Overige woorden

achter
bij
gevónden
in
moe
niet
onder
slaap lekker!
schoon

*De onderstreepte woorden in de woordenschatlijsten komen zowel voor in de spellen als in het gerelateerde thema uit de Zwijsen-methode Uk & Puk.

Beweegtips

Voor kinderen van 4 tot 7 jaar

Ontdek de verschillende soorten geweldige bewegend leren oefeningen die je met jouw kinderen kan doen.

Elk spel is gefocust op een of meerdere ontwikkeldoelen: