Blobbers - Springlab

Last Updated on maart 14, 2022 by

Blobbers:
Bewegend leren met Puk

Blobbers

In ’t kort

O nee, help! De fantasierijke dieren van het spel Blobbers zitten opgesloten in blobs. Lukt het de peuters om de dieren te bevrijden door de blobs met hun lichaam te vullen? Hoe groter de blobs, hoe groter de uitdaging! De vorm en grootte veranderen continu waardoor peuters worden uitgedaagd om samen te werken en hun lichaam creatief te gebruiken. Liggend, op handen, of springend, het kan allemaal!

Drie blobs van het makkelijkste niveau.

Gelukt! Eén blob is gevuld, nog twee te gaan.

Nog één blob van het moeilijkste level te vullen.

Hoe werkt 't?

Uitgebreide beschrijving

In Blobbers is het aan de peuters om de verschillende silhouetten (blobs) op te vullen met hun lichaam. Zodra een blob voldoende gevuld is, verschijnt er een fantasierijk dier die in het silhouet zat opgesloten.

Niveau 1
Op dit niveau zijn de blobs nog relatief gemakkelijk te vullen. De vorm is klein en eenvoudig (bijvoorbeeld een cirkel). Een peuter kan de blobs in zijn eentje vullen zonder hulp van anderen.

Niveau 2
Nu wordt het een stukje moeilijker! De blobs zijn groter en de vormen complexer. Gebruik je armen en benen, strek je tot het uiterste of probeer het springend. Peuters moeten hun lichaam creatief gebruiken om de blobs gevuld te krijgen.

Niveau 3
Nu worden de peuters pas echt uitgedaagd! De blobs blijven maar groeien en zijn nu zo groot dat de peuters moeten samenwerken om de vorm gevuld te krijgen. Alleen door hun lichamen samen te gebruiken zijn de blobs te vullen. De ene peuter ligt op de grond terwijl een ander zijn armen strekt. Samenwerken, creativiteit en probleemoplossend vermogen worden beloond!

Moeilijkheidsgraad
Soms blijken de complexe blobs van niveau 3 te lastig voor de peuters om te vullen. Samenwerking en overleg is nodig, en dat is zo makkelijk nog niet! Daarom is het voor de PM’er ook mogelijk om, los van de niveaus, de moeilijkheidsgraad aan te passen. Met een lage moeilijkheidsgraad hoeft slechts een klein deel van de blob gevuld te worden om het dier te bevrijden. Op deze manier worden de blobs van niveau 3 wat eenvoudiger en kunnen de peuters toch slagen. De PM’er kan zo op zoek naar een goede balans met voldoende uitdaging, zonder dat het té moeilijk wordt.

Waar werk je aan?

Ontwikkelingsgebieden

In deze game staan de onderstaande ontwikkelingsgebieden centraal. Bij Blobbers is motoriek / bewegen het belangrijkst.

Motoriek / Bewegen: de kinderen gebruiken hun lichaam om de blobs te vullen. Lichamelijke beweging, balans en lichaamsverkenning spelen allemaal een rol in Blobbers.
Sociaal-emotioneel: om de grote blobs te vullen is samenwerking vereist. Peuters hebben elkaar nodig om te slagen.