Bij Springlab hebben we een droom: een wereld waar mensen dagelijks met plezier bewegen. Om dat te bereiken willen we het onderwijs veranderen van passief leren naar bewegend leren. Kinderen die opgroeien in een wereld waarin bewegen de norm is en waar ze zichzelf ontwikkelen door te bewegen, spelen en ontdekken! Middels deze blogpost geef ik jullie graag een kijkje in de keuken van onze plannen om dat te realiseren.
Momenteel zijn we druk bezig met de ontwikkeling van onderbouwde en educatieve bewegend leren games voor een interactieve vloer voor peuters. Ons plan begint bij de peuters en vanuit daar maken we de stap naar kleuters en zo verder. Zo groeien onze producten letterlijk mee met de ontwikkeling van kinderen. Bekijk in de video hieronder onze laatste prototype test met peuters.
In de afgelopen maanden zijn we druk bezig geweest met de fundering van ons bewegend leren plan. Bekijk onze doelstellingen hieronder om een korte indruk te krijgen van onze ambities.
De afgelopen maanden is er ontzettend veel gebeurd. Wat mij persoonlijk het meest is bijgebleven is het enorme enthousiasme voor bewegend leren. We krijgen inmiddels wekelijks vragen en verzoeken van scholen, kinderopvangcentra en ouders over bewegend leren. Ook de media publiceren tegenwoordig veelvuldig over bewegen en bewegend leren. Zo werden wij o.a. geïnterviewd voor een artikel over bewegend leren door de grote Belgische krant De Standaard. Daarnaast zijn we onlangs tweede geworden bij de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs. Juryvoorzitter Pieter van den Hoogenband is razend enthousiast en wil graag met ons verder praten vanuit zijn functie als lid van de sportraad die de PO-raad adviseert over meer bewegen op school. Dat zijn nog eens connecties!
Het grote enthousiasme bleek ook uit het feit dat steeds meer gemeentes met ons willen samenwerken om te onderzoeken of bewegend leren de nieuwe manier van leren is. Voor ons is het erg belangrijk dat wij iedereen meekrijgen in deze beweging. Op dit moment zijn de gemeenten Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Houten en Bunnik aangesloten middels pilots, netwerkbijeenkomsten en kennisdeling om het thema bewegend leren verder te verkennen. Hopelijk blijft het hier niet bij en krijgen we alle gemeentes in Nederland mee om zich hierin te verdiepen!
De beste ideeën worden bedacht als onze hersenen relaxed zijn. Niet op een stoel met onze neus in de boeken, maar juist tijdens een wandeling door het bos. Dit komt doordat we onze hersenen de vrijheid en ruimte geven om af te dwalen en te dagdromen. Bewegen in de klas zorgt voor eenzelfde effect. En dat is belangrijk, want creativiteit is een van de belangrijkste eigenschappen van een professional van tegenwoordig!
Om dit te realiseren is de eerste belangrijke stap gezet: een toonaangevende uitgever in de kinderopvang en het basisonderwijs is op moment van schrijven al bezig met de ontwikkeling van hun eigen bewegend leren games voor op ons platform. Het contract is bijna rond en dan kunnen we bekendmaken wie als eerste het lef heeft gehad om dit avontuur met ons aan te gaan!
Het mogelijk duidelijk zijn: onze plannen zijn ambitieus. Er staat dan ook behoorlijk wat druk op de ketel. We willen in september live met het platform met daarop zes bewegend leren games. Hoe gaan we dat doen? Nou, allereerst door het geloof (en een flinke dosis optimisme ;-)) dat het ons gaat lukken! Maar we gaan het vooral bereiken door met een team met gemotiveerde mensen te werken. In de afgelopen maanden is het Springlab-team gegroeid van vijf naar elf mensen. Ikzelf sta aan het stuur om de gezellige bende van programmeurs, illustrators, game designers, marketeers en verkopers van A naar B te brengen.
Voor een relatief klein bedrijf als Springlab is een team-verdubbeling een grote stap. En die stap kost geld, en niet een klein beetje ook. Daarnaast kiezen wij voor een business model waarbij klanten jaarlijks een licentie fee betalen voor het gebruik van de games. Dit betekent dat wij onze investering pas na een paar jaar terugverdienen en op voorhand flink moeten investeren. Dit kunnen wij niet uit eigen zak bekostigen. Daarom bestond mijn eigen werk het afgelopen jaar voor een groot deel uit het regelen van financiering voor onze droom. Al in een vroeg stadium konden we van start met subsidies van diverse gemeentes en de provincie Utrecht. Daarna heeft KION Kinderopvang ons een financieel zetje in de rug gegeven omdat ze geloven in ons plan en graag willen dat het realiteit wordt. Maar ook de toonaangevende uitgever doet een duit in het zakje door ons in te huren bij de ontwikkeling van hun eigen bewegend leren games voor op ons platform. Ook dit levert weer inkomsten op waarmee we het plan kunnen financieren.
Maar het grootste nieuws van de afgelopen maanden is dat we bijna rond zijn met een maatschappelijke investeerder. Een grote, landelijke stichting die vanuit maatschappelijk en strategisch oogpunt in ons bewegend leren plan wil investeren. Hiermee kunnen we 2018, en bij goede progressie ook 2019 volledig dekken. Vervolgens streven we ernaar om in 2020 break-even te draaien.
We hebben nog een lange reis te gaan, maar de eerste stappen zijn gezet. Het onderwijs vernieuwen is niet makkelijk, maar het is wel een mooie en inspirerende uitdaging om voor te gaan. En alle enthousiaste reacties geven ons nog meer energie om vol door te pakken! Over pakken gesproken… bekijk hieronder onze outfits tijdens de uitreiking van de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs.
Tot de volgende update waarin we dieper ingaan op de ontwikkeling van de games!