Zomer: tijd voor buiten spelen én bewegen!

27-06-2023

Het is zomer, de zon schijnt en dus is het tijd voor…

Buiten spelen én bewegen

Het is zi-za-zomer! Het zonnetje schijnt en we weer lekker naar buiten. Als pedagogisch medewerker op een kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang, probeer je ook extra tijd te plannen voor de kinderen om buiten te spelen. Waarom is buiten spelen en bewegen zoveel anders dan binnen? Zo is er die heerlijke (frisse) buitenlucht, die zorgt voor extra zuurstof in de hersenen. Maar, dat is natuurlijk niet het enige voordeel. Buiten spelen en bewegen heeft namelijk nog meer positieve effecten. Je leest het in deze blog.

5 positieve effecten

Van buiten spelen en bewegen

1. Het is goed voor de ogen
Steeds meer kinderen krijgen bijziendheid, door het vele schermgebruik. Dit is schadelijk voor hun ogen, het kan zelfs leiden tot ernstige slechtziendheid of blindheid. Gelukkig is er ook wat aan te doen! De oplossing is simpel: genoeg buiten zijn en je ogen wat meer in de verte laten kijken. Doe dat minimaal 2 uur per dag voor gezonde ogen!

2. Beter voor de motorische ontwikkeling van kinderen

Laat kinderen de wereld ontdekken door te rennen, bukken en klimmen. Buiten hebben de kinderen meer ruimte en vrijheid om de grove motorische vaardigheden te ontwikkelen. Hoe eerder en beter dit ontwikkeld wordt, hoe gezonder en gelukkiger kinderen worden. Want wie plezier heeft in bewegen, doet dit ook vaker!

Kinderen rennen buiten, beweging voor fysieke gezondheid

3. Het is geweldig voor het zelfbeeld
Buiten leren is heel erg goed voor het zelfvertrouwen van de kinderen. Ze krijgen beetje bij beetje een positiever zelfbeeld. Je ontdekt tijdens het spelen wat je goed kan en wat je leuk vindt! Je leert om eigen beslissingen te nemen en hoe die uitpakken.

4. Het geeft enorm veel energie en motivatie
Buiten leren is fantastisch voor het kinderbrein. Kinderen ontdekken nieuwe dingen. Ze worden telkens weer geprikkeld en uitgedaagd. Zo neemt hun motivatie om iets nieuws te leren toe.

5. Het zorgt voor een betere focus
Een frisse neus halen en even ‘uitrazen’ voordat kinderen zich (lang) moeten concentreren werkt goed. Ideaal voor als je daarna wilt gaan toetsen!

Wil je vaker beweegtips, blogs en downloads ontvangen? Klik dan hier om je aan te melden voor de nieuwsbrief van Springlab. Je ontvangt dan maandelijks een e-mail met het laatste nieuws.

Rennend en scannend de zomer door

Met Springloop speciaal voor BSO’s

Speciaal voor de buitenschoolse opvang heeft Springlab, in samenwerking met Spring Kinderopvang, 3 Springloop (zomer)games gemaakt. Zo kunnen de kinderen op jouw BSO lekker buiten spelen én bewegen! En het enige wat jij hoeft te doen als PM’er, is de 15 scanbare stations ophangen.

Wil jij de kinderen op jouw locatie in beweging brengen en de hele zomer door laten rennen en scannen? Dat kan dat nu met Springloop voor de BSO. Bekijk het filmpje hieronder om een indruk te krijgen of bekijk hier de BSO Springloop spellen.

Blog

Op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van bewegen en bewegend leren? En regelmatig inspiratie, tips en spellen ontvangen om ‘jouw’ kinderen in beweging te brengen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt dan maandelijks een mail van ons met het laatste nieuws, blogs, tips, spellen en downloads. Helemaal gratis!
Meld je aan