De nieuwste cijfers van het RIVM en het CBS zijn binnen: kinderen zitten nog steeds teveel!

18-07-2024

Het RIVM en het CBS presenteren om de twee jaar een update over het zitgedrag van Nederlanders. De cijfers van 2023 blijven zorgwekkend: we zitten gemiddeld nog steeds ruim 9 uur per dag. Dit heeft ook grote invloed op onze kinderen. Kinderen (4 t/m 11 jaar) zitten gemiddeld 7,3 uur per dag en hoewel dit minder is dan volwassenen, is het nog steeds veel te veel.

Een lichte toename in zitgedrag

Hoewel steeds meer Nederlanders zich bewust zijn van een actieve leefstijl, blijkt dit helaas niet uit ons zitgedrag. Door de jaren heen is er een lichte toename te zien in de tijd die we zittend doorbrengen, van 8,7 uur in 2015 naar 9,1 uur in 2023. Vergeleken met 2021 zijn de cijfers stabiel gebleven. Dit langdurige zitten verhoogt de kans op chronische ziektes zoals diabetes type 2, metabool syndroom, kanker en hart- en vaatziekten. Daarom is het zeer belangrijk dat we een gewoonte maken van voldoende beweging en dit start bij onze kinderen.

Het zitgedrag van kinderen t/m 11 Jaar

Kinderen (4 t/m 11 jaar) zitten het minst, met gemiddeld 7,3 uur per dag. Ondanks dat kinderen het “minste” zitten, is het nog steeds een schokkende hoeveelheid. Dat kan en moet anders! Maak van voldoende beweging daarom bij een kind al een gewoonte. Door beweging een vast onderdeel van de dagelijkse routine te maken, creëren we een gezonde basis voor de toekomst.

Jongeren en volwassenen: goed voorbeeld doet goed volgen

Jongeren (12 t/m 17 jaar) zitten gemiddeld 10,4 uur per dag, voornamelijk door schooluren, huiswerk en het gebruik van digitale apparaten. Volwassenen zitten gemiddeld 9,3 uur per dag.

Het is cruciaal dat volwassenen een actief voorbeeld geven. “Goed voorbeeld doet goed volgen” is een belangrijke leidraad. Slechte voorbeelden leiden helaas ook tot slecht gedrag en als we niet oppassen zullen jonge kinderen ook steeds meer gaan zitten. Laten we daarom het goede voorbeeld geven en actief deelnemen aan voldoende beweegactiviteiten.

De kinderopvang en het primair onderwijs: de plek waar voldoende beweging een gewoonte kan worden.

Bij de kinderopvang is het essentieel om beweging te integreren in de dagelijkse routine van kinderen. De eerste jaren van ons leven (0 t/m 4 jaar) zijn cruciaal vormende jaren die een sterke correlatie hebben met later beweeggedrag. Bewegen, spelen en ontwikkelen gaan hand in hand en kinderen willen van nature veel bewegen. Door beweging te stimuleren, leggen we een gezonde basis voor de toekomst. Echter blijkt voldoende bewegen toch behoorlijk moeilijk. Ook als kinderen buiten spelen zitten zij vaak, denk hierbij aan het spelen in de zandbak. Daarom adviseren wij om actieve momenten te plannen en toe te voegen aan het dagritme, dit kan je doen met oplossingen zoals de Beweegvloer.

In het primair onderwijs is bewegend leren een fantastische manier om fysieke activiteit te combineren met leren. Door beweging een vast onderdeel van de dagelijkse routine te maken, kunnen kinderen zich niet alleen beter concentreren, maar ook beter leren. Bewegend leren wordt gelukkig door vele scholen al omarmd. Ben jij benieuwd hoe? Kijk dan eens naar de oplossing Fit & Vaardig.

Wij zijn Springlab, wij creëren beweegimpact. Doe je met ons mee?

Wil je weten hoe je als kinderopvang of primair onderwijs beweegimpact kan maken? Neem dan vooral contact met ons op of schrijf je in op de nieuwsbrief om al onze tips via de e-mail te ontvangen.

Aanvullende toelichting op de cijfers
Elke twee jaar onderzoeken het CBS en het RIVM het zitgedrag van de Nederlandse bevolking via een aanvullende module van de leefstijlmonitor. De meest recente cijfers zijn van 2023 en zijn te vinden op Sportenbewegenincijfers.nl.

Bron: Kenniscentrum sport en bewegen

Blog

Op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van bewegen en bewegend leren? En regelmatig inspiratie, tips en spellen ontvangen om ‘jouw’ kinderen in beweging te brengen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt dan maandelijks een mail van ons met het laatste nieuws, blogs, tips, spellen en downloads. Helemaal gratis!
Meld je aan