Wist je dat bijna de helft van de kinderen tussen 4 en 12 jaar in Nederland te weinig beweegt? Tijd om daar verandering in te brengen. Tijd?! Dat is het ‘m nou juist, want als pedagogisch medewerker of leerkracht hebben we namelijk weinig tot geen tijd om bewegend leren toe te passen. In deze blog vertellen wij je hoe het jou wél lukt om jouw klas of groep in beweging te brengen en vandaag nog aan de slag te gaan met klassikaal bewegend leren. Met gemak voor jou én plezier voor de kinderen!
Springloop helpt kinderen om tijdens een schooldag meer in beweging te komen. Het is dé bewegend leren app die de lesstof in één klap beweeglijk en avontuurlijk maakt. Kinderen gaan zelfstandig aan de slag met het inoefenen van de taal- en rekenstof. Je leest het goed: zelfstandig. Dat betekent dat jij weer tijd hebt voor die ene leerling of je nakijkwerk. Maar hoe werkt het?
Springloop is een app die werkt met 15 verschillende stations. Een station is een kunststof plaatje met een pictogram er op. Zo zijn de stations voor kinderen herkenbaar en makkelijk om over te praten.
Ieder station krijgt een plekje op het schoolplein. Al rennend gaan de kinderen van station naar station. Achter ieder station zit een taal- of rekenopdracht die tevoorschijn komt nadat je deze scant met de camera. En hier wordt het interessant: de opdracht sluit aan bij de SLO-doelen en is gemaakt voor de lesstof die geschikt is voor automatiseren. Belangrijk voor jou en leuk voor de leerling dus. Vervang dus snel die stilzittende automatiseer oefeningen uit je methode door Springloop!
Wat heb je nodig?
Springloop is vaak onderdeel van een circuit. Kinderen gaan zelfstandig aan de slag met een les (spel). Het enige wat jij hoeft te doen is het instellen van de app. En dat is met slechts 4 klikken op de knop geregeld. Tablet aan en gaan. En maak je geen zorgen om de niveauverschillen in de klas. Je kan per tablet een eigen niveau instellen en ondanks het niveauverschil kunnen de leerlingen wel tegelijk spelen.
Als je wilt kun jij zelf de stations binnen of buiten ophangen, maar dat kunnen de leerlingen uit de midden- en bovenbouw ook heel goed zelf. Dat scheelt jou weer tijd. De app vertelt de leerlingen precies welke stations hij moet ophangen en het spel wordt pas gestart als iedereen zijn stations heeft opgehangen.
Een ‘rondje’ Springloop duurt 15 tot 30 minuten en staat garant voor plezier en avontuur. Ieder spel heeft zijn eigen verhaallijn. De onderbouw gaat brandjes blussen met Bella, de middenbouw gaat bouwen met Bobby en de bovenbouw gaat aan de slag met het bakken van een pizza. De lesstof is verwerkt in een herkenbare spelvorm, zoals een zoekplaat of memory. Natuurlijk weten we dat samen spelen leuker is dan alleen. Daarom kan je Springloop samen spelen én stimuleren de verschillende verhaallijnen om ook samen te werken.
Zie je bewegend leren met Springloop wel zitten, maar ben je bang voor teveel schermtijd? Dat begrijpen we best. En juist daarom gebruik je de tablet tijdens Springloop alleen om lekker actief bezig te zijn en te bewegen. Schuddend en zwaaiend keersommen maken. Hoe bedoel je: schermtijd?!
Springloop is dus niet alleen leuk, maar ook leerzaam én zinvol om meer in beweging te komen. Het is een nuttige invulling van je dagprogramma. En goed nieuws, want als het spel klaar is zie je de behaalde resultaten. Zo weet jij precies waar je tijdens je taal- of rekenles extra aandacht aan wilt besteden. Wel zo fijn, toch?
Wil jij Springloop bij jou in de klas proberen? Of wil je het met de hele school gaan gebruiken? Dat kan! De Springloop spellen zijn geschikt voor alle leerlingen tussen 4 en 13 jaar, dus voor onder-, midden- en bovenbouw. En er zijn de afgelopen maand weer 9 nieuwe spellen uitgebracht. Vul onderstaand formulier in om de gratis proefversie van Springloop aan te vragen. Probeer het een maandje uit en ontdek zelf hoe makkelijk klassikaal bewegend leren is!