Zi-za-zomer op de Beweegvloer

01-08-2023

Zi-Za-Zomer

Op de Springlab Beweegvloer

Het is zomer en het regent, dus gaan we..

De Beweegvloer op!

Het is zomer in Nederland, maar dat betekent lang niet altijd dat de zon schijnt. Regenachtige dag? Dan biedt een interactieve vloer uitkomst! In deze blog nemen we je mee in de magische wereld van de Springlab Beweegvloer en onze nieuwste Zi-Za-Zomer game.

Maar, voordat we dat doen, vertellen we je eerst wat over bewegen en het belang daarvan voor jonge kinderen. Kinderen zijn namelijk gemaakt om te bewegen. Door te bewegen ontwikkelen ze zich fysiek (spieren, botten en gewrichten) en mentaal. Een goed begin is het halve werk, dus je zou denken dat we daarom op tijd beginnen met het stimuleren van beweging bij jonge kinderen. Bijvoorbeeld bij de kinderopvang? Toch blijven er verontrustende signalen komen, waaruit blijkt dat kinderen onder de 4 jaar te weinig bewegen. Om hier verandering in te brengen heeft Springlab, in samenwerking met wetenschappers, pedagogisch experts, PM’ers en de kinderen zelf, een interactieve vloer ontwikkeld. Daarover later meer. Eerst even wat achtergrond informatie over het wat, waarom en hoe van bewegen voor kinderen in de kinderopvang (0 tot 4 jaar).

De beweegnorm

Voor kinderen in de kinderopvang (0 tot 4 jaar)

Waarom?

Kinderen leren veel dankzij het maken van bewegingen. Denk bijvoorbeeld aan het kunnen vastpakken van dingen. Als je dit kunt, dan kan je vervolgens gaan ontdekken, ervaren en uitproberen. Je kunt uitvogelen hoe iets werkt en hoe iets voelt. Kinderen leren zo letterlijk hoe de wereld om hen heen werkt. Naarmate een kind ouder wordt, is beweging ook de manier om te leren praten en emoties te uiten. Dankzij verschillende onderzoeken weten we inmiddels ook dat goed kunnen bewegen ook een belangrijke voorspeller is voor het beweeggedrag op latere leeftijd. Zo blijkt dat kinderen die op jonge leeftijd voldoende en gevarieerd bewogen hebben, gemiddeld betere motorische vaardigheden hebben dan kinderen die minder hebben bewogen. Een goed begin is dus écht het halve werk!

Hoe en hoeveel?

Maar, hoe, hoeveel en hoe intensief moeten jonge kinderen dan bewegen? Tot voor kort waren de zogenaamde beweegrichtlijnen er alleen nog voor volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar. In 2022 kwam de Gezondheidsraad ook met een beweegadvies voor 0-4 jarigen. Dit advies is gebaseerd op een rapport van de World Health Organization (WHO) en luidt als volgt: kinderen tot 1 jaar zouden meerdere keren per dag moeten bewegen via buikligging. Vanaf 1 jaar wordt aangeraden om elke dag 180 minuten lichamelijk actief te zijn, inclusief matig of zwaar intensieve inspanning. Vanaf 3 jaar is het advies om per dag tenminste 180 minuten actief te zijn, waarvan 60 minuten matig tot zwaar intensief. Voor alle kinderen geldt dat zij niet langer dan 1 uur beperkt mogen worden in hun bewegingsvrijheid. Lang achter elkaar zitten is dus een no-go!

Download gratis onze zomerspecial met tips en

Beweegspellen voor de kinderopvang

Het is zomer! Speciaal voor de zomerperiode hebben we beweegtips en -spellen verzameld voor kinderdagverblijven. Op deze manier houd jij, als PM’er, ‘jouw’ kinderen deze zomer met gemak in beweging. Zelfs als het Nederlands (regenachtig) zomerweer is! Vul het formulier in om ze gratis te downloaden.

Zomerspecial 2023 - Beweegtips en spellen KO

De Beweegvloer

Hoe brengen we jonge kinderen in beweging met een interactieve vloer?

Als we de adviezen van de Gezondheidsraad volgen zouden peuters dus elke dag 180 minuten (3 uur) moeten bewegen, waarvan minstens 60 minuten matig tot zwaar intensief. Dat lijkt een gemiddelde peuter in Nederland misschien makkelijk te halen, maar uit cijfers blijkt het tegenovergestelde: Slechts 20% van de peuters in Nederland haalt de beweegnorm.

Tijd voor actie! Springlab ontwikkelde daarom, in co-creatie met professionals uit de kinderopvang, de Beweegvloer. De Beweegvloer is een interactieve vloer waar door middel van innovatieve technologie  beweegspellen mee gespeeld kunnen worden. Via een beamer (in vaste of mobiele variant) worden er spellen op de vloer geprojecteerd. Dit maakt van elke vloer in één klap een interactieve belevings- en bewegingswereld. 

De spellen dagen jonge kinderen uit om gevarieerd te bewegen. En dat dit succesvol is blijkt uit onderzoek van de Haagse Hogeschool. Zij deden onderzoek naar de beweegimpact en toonden aan dat de Beweegvloer verschillende bewegingen uitlokt die de basis vormen voor verschillende motorische handelingen, zoals rekken, strekken en wringen. Een ander belangrijk inzicht uit dit onderzoek, laat de voordelen van de Beweegvloer zien als het gaat om beweegintensiteit. Kinderen bleken gemiddeld 14,5 minuten aaneengesloten op de Beweegvloer te spelen. En meer dan de helft van de tijd (53%) was de belastingsintensiteit matig (3-6 METs) tot zwaar (>6 METs). Conclusie: met slechts een kwartiertje op de Beweegvloer zouden jonge kinderen dus al voor een kwart aan de beweegnorm, van 60 minuten matig tot intensieve beweging, voldoen!

Hoe zet je de Beweegvloer in?

Voordelen

Onderscheid je van anderen

Uniek

De Beweegvloer is uniek, omdat deze met één activiteit de brede ontwikkeling van het kind stimuleert. Je onderscheidt je hiermee van andere kinderdagverblijven en opvanglocaties.

Gebruik gamification

Spel(en)

De Beweegvloer maakt handig gebruik van gamification. De interactieve spellen dagen de kinderen uit om met hun hele lijf te spelen, ontdekken én leren. Dit zorgt voor hoge betrokkenheid en plezier!

Zinvolle invulling van de dag

Dagritme

De vloer biedt uitkomst voor PM’ers, omdat kleuters en peuters zonder voorbereiding kunnen spelen. In een tijd van personele krapte en drukke tijdschema’s, houd je zo jouw dagritme!

Werken in de kinderopvang vraagt niet alleen om pedagogische vaardigheden, maar doet ook een beroep op het organisatietalent van pedagogisch medewerkers. Een dag is gevuld met tafelmomenten, het volgen van slaap- en waakritmes, verzorgingstaken en het uitvoeren van pedagogische activiteiten. Het goed organiseren van de dag zorgt voor een juiste balans en zinvolle invulling. Dit draagt bij aan de kwaliteit van de opvang. Vaak lopen PM’ers aan tegen dit stukje planning en organisatie. Ze willen wel een (beweeg)activiteit inplannen, maar weten niet goed hoe.

De Beweegvloer is bij uitstek geschikt voor een zinvolle invulling van het vrijspel moment. Biedt het aan naast het spelen in de poppenhoek en het  spelen met constructiemateriaal en rouleer na een korte periode. Zo maak je je aanbod divers en creëer je een (nog) rijkere speelomgeving voor alle kinderen in de groep. Je kan de Beweegvloer ook goed inzetten met een klein groepje, bijvoorbeeld als de dreumesen slapen. Hiermee vergroot je direct het aanbod voor drieplus kinderen en biedt je nét dat beetje extra uitdaging voor de cognitieve, motorische én sociale ontwikkeling.

Tijd voor actie!

Plan een gratis demo en zie de zomergame in actie! Ben je nieuwsgierig geworden? Onder andere Humankind, Partou, Hoi Pipeloi, Spring Kinderopvang en DAK Kindercentra gingen je, samen met 500 andere kinderdagverblijven en basisscholen in Nederland, al voor. Plan een gratis (virtuele) demonstratie in, dan laten we je zien hoe de Beweegvloer werkt én zie je onze nieuwste Zi-Za-Zomer game in actie!
Plan hier een gratis demo