Springlab
voor de kinderopvang

Wij zijn Springlab. Wij creëren:

Beweegimpact

Onderzoek toont aan dat bijna de helft van de kinderen t/m 12 jaar in Nederland te weinig beweegt. Bij peuters is dit zelfs een schokkende 80%. Dit terwijl bewegen een (wetenschappelijk bewezen) groot positief effect heeft op de fysieke en mentale gezondheid van kinderen. Toch laten wij onze kinderen steeds meer stilzitten, vaak achter een schermpje. Thuis én in de kinderopvang!

Onze missie is om de bewegingsarmoede onder kinderen te verminderen en kinderen in de kinderopvang (weer) in beweging te brengen. Minder zitten, meer bewegen! En om jou hierbij te helpen, delen we onze kennis en expertise, geven we advies en bieden we innovatieve oplossingen om spelen en bewegen in de dagelijkse praktijk te stimuleren. Voor binnen én buiten!

Wij zijn Springlab. Wij creëren beweegimpact. Doe jij mee?

Meer over beweegimpact

Breng de kinderen van de kinderopvang in beweging

Een gezonde generatie

Breng jouw KDV in beweging!

Springlab Beweegvloer

Creëer een interactieve belevingswereld voor dreumesen en peuters waarin zij spelen, bewegen, ontdekken en leren met hun hele lijf!

Naar de Beweegvloer

Let's go, word een beweeg-BSO!

Springloop Beweegapp

Met Springloop wordt iedere tablet omgetoverd tot beweegspel voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Lekker naar buiten en ‘rennen en scannen’ op de BSO!

Naar Springloop

De voordelen van

Bewegend spelen

Kinderen laten bewegen is..

Makkelijk

Om kinderen dagelijks meer te laten bewegen, moet het zo makkelijk mogelijk gemaakt worden. Wij maken slim gebruik van technologie en digitale media om spelend leren en bewegen efficiënt te maken voor jou. Meer tijd voor de kinderen dus!

Bewegend leren zorgt voor meer plezier bij kinderen

Bewegen is leuk!

Plezier

Bewegen is leuk en kinderen zijn dol op spelen en gamen. De oplossingen van Springlab zorgen simpelweg voor een grote glimlach op het gezicht van de kinderen. En plezier voor de kinderen, betekent plezier voor de pedagogisch medewerker!

Kinderen zijn gemaakt om te bewegen

Bewegen als onderdeel van het..

Dagritme

Het dagritme is al overvol, daarom koppelen wij bewegen aan ontwikkelen. Wij noemen dat spelend leren. Je doet dus nog steeds dezelfde ontwikkelactiviteiten, alleen hebben wij ze beweeglijk gemaakt. Bewegen als onderdeel van het dagritme!

Peutergym versus ...

Bewegend spelen

Er zit een verschil tussen bewegingsonderwijs en bewegend leren. Bewegingsonderwijs wordt ook wel lichamelijke opvoeding of gym genoemd. Het is een vak op de basisschool en in de wet is vastgelegd hoeveel uur er minimaal aan besteedt wordt. Bewegend leren is een vorm van leren, het is een methodiek of aanpak. Het combineert lichamelijke activiteit met het leerproces. Hierdoor verbeteren cognitieve resultaten en bewegen de kinderen meer. Een win-win. Bewegend leren wordt vooral ingezet om kinderen lesstof te laten automatiseren. Er zijn 3 vormen van bewegend leren in het basisonderwijs:

  • Bewegen voor of na het leren: korte, actieve en beweeglijke pauzes die tussen het lesprogramma door worden aangeboden, zogenaamde energizers of beweegbreaks. Als leerkracht houdt je hiermee de energie van de klas of groep hoog.
  • Bewegen tijdens het leren: hierbij voeren leerlingen een beweging uit die niet gekoppeld is aan wat zij op dat moment leren. De beweging heeft in dit geval een puur fysiek en motorisch effect, maar is geen onderdeel van het leerproces.
  • Bewegen om te leren: hierbij worden educatieve elementen samen met beweging aangeboden. Leerlingen komen dus in beweging tijdens de lesactiviteit en de bewegingen zijn gekoppeld aan de lesstof. De meest effectieve vorm!

Meer over bewegend leren

Het effect van bewegend leren

Onderzoek

Kinderen hebben de toekomst, dat ben je vast met ons eens? Vanuit deze overtuiging vinden we het belangrijk dat kinderen gezond opgroeien. Goed en gezond eten en voldoende beweging spelen hierbij een belangrijke rol. Toch zitten kinderen steeds meer en vaker, zowel thuis als in de kinderopvang. Terwijl kinderen daar een groot gedeelte van hun tijd doorbrengen. Juist daarom is het interessant om te kijken hoe we kinderen binnen de kinderopvang in beweging kunnen brengen.

Bewegend spelen heeft een (bewezen) positief effect op de fysieke én mentale gezondheid van kinderen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bewegend leren bijdraagt aan de motorische, cognitieve én sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Wij doen regelmatig onderzoek naar het effect en de voordelen van bewegen op kinderen in de kinderopvang tot 13 jaar.

Samen met onder andere de Haagse Hogeschool, Rijksuniversiteit Groningen (RUG), UMCG en het Mulier Instituut, hebben we onderzoek gedaan naar het effect van bewegen op de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. De fysieke activiteit is gemeten en het leerresultaat is vergeleken. Lees hier meer.

Naar het onderzoek

Zij creëren al beweegimpact

Onze ambassadeurs

Karen Strengers
Voormalig directrice | DAK Kindercentra
"Het hoeft niet zittend, maar het kan ook lekker beweeglijk en spelend!"
"Digitale ontwikkelingen zijn niet meer weg te denken en het is ook die techniek die mensen enthousiast maakt om aan de slag te gaan. De Beweegvloer van Springlab laat zien dat dit niet zittend hoeft te zijn, maar ook lekker beweeglijk en spelend kan!"
Erna van der Sanden
Leerkracht | IKC De Vlieger
"De kinderen vinden het hartstikke leuk. Dat vind ik als leerkracht erg belangrijk!"
"Ik vind het zo leuk dat de kinderen met hun hele lijf bezig zijn en zo kunnen oefenen, leren, spelen en bewegen. De leermiddelen van Springlab hebben een hoge betrokkenheid. Bovendien vinden ze het hartstikke leuk. En dat vind ik als leerkracht erg belangrijk!"
Sander Gordijn
Influencer | Meester Sander
"Bewegend leren is de beste manier om kinderen voor te bereiden op hun toekomst!"
"Bewegend leren is de beste manier om kinderen voor te bereiden op hun toekomst. Ze leren door te doen, actief te zijn en te bewegen en zullen het daardoor beter onthouden. Ik steun Springlab en hun missie. Samen brengen we kinderen in beweging!"

Al 10 jaar in beweging

Springlab

Springlab is een social enterprise die als missie heeft om kinderen in beweging te krijgen en van bewegend spelen en leren de norm te maken. Dit doen wij door technologie te combineren met wetenschappelijke kennis, digitalisering met gamification en beweging met educatie. En ook nog eens op een duurzame manier. We denken niet in problemen, maar in oplossingen. We durven te dromen, maar ook vooral te doen. We kunnen 100% stralen, maar ook 100% falen. We zijn ambitieus, maar nemen onszelf nooit té serieus. We zijn creatief. We zijn innovatief. En we hebben vooral veel passie voor én plezier in het werk wat we doen!

En dit werk doen we natuurlijk niet alleen, want alleen samen bereik je de grootste dingen. Alleen samen veranderen we de kinderopvang. Om bewegend spelen en leren tot een succes te maken hebben we onze partners hard nodig. Daarom hebben wij in de afgelopen 10 jaar nauw samengewerkt met onder andere Humankind, Kind & Co, KION, Partou, Prokino en Spring Kinderopvang. Ook de G4-gemeentes (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) staan achter ons en ondersteunen ons met subsidie en investering. Inmiddels hebben al meer dan 500 locaties (basisscholen, kinderdagverblijven, BSO’s en IKC’s) zich aangesloten bij Springlab. Zij creëren dagelijks beweegimpact!

Zij helpen jou met het creëren van beweegimpact

Ontmoet het team

Jan-Paul de Beer

Founder & Innovator

Marloes van Gasteren

Chief Executive Officer

Pascal van Beek

Lead Product Team

Nina van As

Educatief Mastermind

Lynn Kamphuis

Marketeer

Joey Fladderak

Lead Developer & Programmer

Carmen de Weerd

Game Designer

Marion Buijser

Support(er) & Training

Sam van Ling

Lead Operations & Support

Naomi Farla

Game Designer

Steven Kuperus

Game Programmer

Wouter van Gilst

Training & Implementatie