Blog | De pedagogische meerwaarde van de Beweegvloer

Pedagogisch verantwoord

Kinderen spelen en leren op de Springlab Beweegvloer
De pedagogische meerwaarde van de

Interactieve Beweegvloer

Dat bewegen belangrijk is voor lichaam en geest, dat weet jij natuurlijk allang. Bij jonge kinderen kan het toevoegen van beweging voor, tijdens en na het leren niet alleen bijdragen aan de fysieke en motorische ontwikkeling, maar ook aan de cognitieve prestaties. Kinderen ervaren, ontdekken en leren door te spelen en actief te zijn met hun hele lijf. Bewegend leren of bewegend ontwikkelen noemen wij dat bij Springlab. Iets wat wij hebben toegepast op onze interactieve Beweegvloer. In deze blog lees je alles over de meerwaarde hiervan voor jou als pedagogisch coach of medewerker.

Spelen is leren

Als pedagogisch coach of medewerker is het jouw taak om een zinvolle bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van kinderen. Professioneel als je bent zoek je daarom in je activiteitenaanbod naar aansluiting bij de ontwikkeling. Spelen is leren, weet jij als geen ander. Je wilt daarom niet zomaar een activiteit aanbieden, maar eentje die zowel leuk, educatief als van deze tijd is. Wat dacht je bijvoorbeeld van een spel of mat op een interactieve vloer?

Op de Springlab Beweegvloer wordt spelen en bewegen, in meer dan 30 verschillende spellen, gecombineerd met leren. De inhoud van de spellen sluit naadloos aan op de VVE-methodes en ontwikkeldoelen voor kinderopvang en de SLO-leerdoelen voor het basisonderwijs. Daarnaast heeft Springlab 30 beweegmatten ontworpen voor pedagogisch medewerkers om de kinderen van hun groep, met passende spelideeën en werkvormen, zelf in beweging te brengen. Zo creëer je jouw eigen beweegvoer!

Voor- en vroegschoolse educatie (VVE)

Programma’s en ontwikkeldoelen

VVE-programma’s zijn educatieve programma’s gericht op het voorkomen en bestrijden van onderwijsachterstanden. Deze programma’s starten in een voorschoolse voorziening (peutergroep) en lopen door tot en met groep 2 van de basisschool. Daarnaast zijn er programma’s die specifiek gericht zijn op ofwel peutergroepen, ofwel groep 1 en 2 van de basisschool.

De kinderopvang biedt vaak een programma voor voorschoolse educatie aan. Pedagogisch medewerkers volgen met de peuters dit programma dat spelenderwijs de ontwikkeling van kinderen op het gebied van taal, (voorbereidend) rekenen, motoriek en sociaal-emotioneel vlak, stimuleert. Een voorbeeld hiervan is Uk&Puk.

Nederlands Jeugdinstituut (NJI)

Voor- en vroegschoolse educatie programma's

Je bent pedagoog, geen oppas 

Gaan je haren recht overeind staan van ouders die jou veel ‘speelplezier’ wensen? Terecht, want jij bent niet de oppas, maar een pedagogisch expert die verantwoordelijk is voor de begeleiding en ontwikkeling van hun kind(eren). Dat is toch écht wat anders dan een kop thee drinken aan de rand van de zandbak!

Over het algemeen lukt het je goed om leuke educatieve activiteiten te bedenken, maar beweeg, sport- en spelactiviteiten blijven lastig. Natuurlijk mogen de kinderen tijdens het buiten spelen lekker rennen en springen. En een disco, muziek of dansactiviteit lukt  ook nog wel, maar door een gebrek aan tijd, kennis en middelen blijft meer variatie uit. En dat is jammer, want frequent en gevarieerd bewegen is juist zo belangrijk voor een stevig motorisch fundament!

Hallo, pedagogische meerwaarde!

De spellen van Springlab dagen kinderen uit om gevarieerd te bewegen. Alle spellen bieden volop ruimte om basisvaardigheden als springen, gooien en vangen te oefenen, blijkt uit onderzoek van de Haagse Hogeschool. Met de inzet van de Springlab Beweegvloer stimuleer je kinderen op een leuke, eenvoudige manier in hun fysieke, motorische en cognitieve ontwikkeling. Daarnaast heb jij een geschikte dagelijkse beweegactiviteit te pakken en ben je de held van jouw groep en locatie. Hallo Springlab Beweegvloer, hallo pedagogische meerwaarde!

We hebben alle spellen voor de Beweegvloer en de ontwikkeldoelen die daarin aan bod komen voor je in een handig overzicht gezet. Klik hier.

Springlab

Slim gebruik van digitale media

Technologie is niet meer weg te denken uit ons leven. En dus ook niet uit het leven van jonge kinderen. Een gevolg hiervan is dat kinderen steeds meer zitten, vaak achter het scherm van een (spel)computer, tablet of mobiele telefoon. Bij Springlab maken we slim gebruik van digitale media. We combineren technologie met wetenschappelijke kennis, digitalisering met gamification en beweging met educatie. Met onze oplossingen – de Beweegvloer, Springloop en Fit & Vaardig – brengen we kinderen in beweging. Op een verantwoorde manier die toekomstproof is. Met gemak voor jou en met plezier voor de kinderen!

Digitale oplossing

Toekomstproof

Makkelijk inzetbaar

Gemak

Springlab icon fun glimlach
Spelenderwijs leren

Plezier

Nieuwsgierig?

Plan een gratis demo en zie de Beweegvloer in actie!

 

Onder andere Humankind, Partou, Hoi Pipeloi, Spring Kinderopvang en DAK Kindercentra gingen je, samen met 500 andere kinderdagverblijven en opvanglocaties, al voor. Plan een gratis (virtuele) demonstratie in, dan laten we je zien hoe de Beweegvloer werkt en zie je een aantal van onze spellen en beweegmatten in actie!

Foto van Ben van der Burg; Bewegend leren adviseur