Taalgame letters in het zand - Springlab

Last Updated on maart 14, 2022 by

Taalwereld

Letters in het zand

Letters

Ooit waren er letters in de Taalwereld

Wolter Wobbel is de oudste en slimste Wobbel van de Taalwereld. Hij weet nog dat er vroeger in de Taalwereld overal letters waren. Maar die zijn verdwenen. Daarom kent hij de letters niet meer. Skip en de kinderen leren hem steeds weer een nieuwe letter.

Inhoud

Wat leer je met de spellen in de taalwereld?

Met deze spellen oefenen de kinderen hun fonemisch bewustzijn en spelen ze met lettertekens. Ze ontdekken dat klanken en symbolen corresponderen. De kinderen worden ook uitgedaagd om oplossingsgericht te werk te gaan en samen te werken. Ze moeten bijvoorbeeld zelf ontdekken dat de vormen pas geheel gevuld worden als ze met meerdere kinderen tegelijkertijd in de vorm staan. Per spel staat één letter centraal en binnen iedere letter worden drie niveaus doorlopen.

Spellen:  a, b, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n, o, p, r, s, t, u, v, w, z

Niveaus:

  • Niveau 1: Maak kennis met de letter. Er wordt 1 lettervorm weergegeven;
  • Niveau 2: De letter leren herkennen (makkelijk); Er worden 2 lettervormen weergegeven;
  • Niveau 3: De letter leren herkennen (moeilijk); Er worden 3 lettervormen weergegeven.
Inhoud

Wat leer je met de spellen in de taalwereld?

Met deze spellen oefenen de kinderen hun fonemisch bewustzijn en spelen ze met lettertekens. Ze ontdekken dat klanken en symbolen corresponderen. De kinderen worden ook uitgedaagd om oplossingsgericht te werk te gaan en samen te werken. Ze moeten bijvoorbeeld zelf ontdekken dat de vormen pas geheel gevuld worden als ze met meerdere kinderen tegelijkertijd in de vorm staan. Per spel staat één letter centraal en binnen iedere letter worden drie niveaus doorlopen.

Spellen:  a, b, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n, o, p, r, s, t, u, v, w, z

Niveaus:

  • Niveau 1: Maak kennis met de letter. Er wordt 1 lettervorm weergegeven;
  • Niveau 2: De letter leren herkennen (makkelijk); Er worden 2 lettervormen weergegeven;
  • Niveau 3: De letter leren herkennen (moeilijk); Er worden 3 lettervormen weergegeven.
Gameplay

Letters vullen

De kinderen ‘vullen’ met hun lichaam grote lettervormen op de vloer. Ze gaan samen in de vorm staan, zitten, kruipen of springen. Wanneer de vorm voldoende gevuld is verandert deze in een echte letter. Na een tijdje met één letter gespeeld te hebben, komen er tegelijkertijd twee of drie lettervormen. De kinderen moeten dan alleen op de letter gaan staan, die gevraagd wordt. De kinderen moeten tijdens het spelen wel opletten, want het zou zomaar kunnen dat de zand-Wobbels plotseling opduiken en alle letters wegvegen! Dat kunnen de kinderen voorkomen door ze op tijd weg te jagen!

Het spel beweegt mee met het niveau van de kinderen. Het tempo gaat omhoog wanneer het goed gaat en weer naar beneden als het minder goed gaat.