Blog | Springlab Masterplan - Hoe creëren we beweegimpact?

Last Updated on juli 25, 2023 by Lynn

Springlab masterplan

Hoe creëren en vergroten we beweegimpact?

Een inactieve levensstijl is een van de grootste veroorzakers van een vroegtijdige dood volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Te weinig bewegen verhoogt de kans op ziektes, zoals kanker, hart- en vaatziekten en diabetes. Op dit moment beweegt 50% van de kinderen tot 13 jaar te weinig en maar liefst 80% (!) van de peuters. En dit is een steeds groter wordend probleem.

Hoe is het mogelijk?

Dat vroegen wij ons ook af. Blijkbaar ontwerpen wij ons leven zo dat bewegen geen noodzaak meer is. We creëren allerlei tools zoals computers, tablets, apps, robots waarmee ons leven makkelijker wordt. We kunnen tegenwoordig alles organiseren vanuit onze stoel met minimale beweging. Van het bezorgen van eten of het volgen van onderwijs. Alleen het gevolg is dat ons lichaam, by far de beste en meest nuttige tool ooit ontworpen, slechts een vervoersmiddel is geworden om onze hersenen mee te verplaatsen. En dat voelt niet goed!

Wat gaan wij hieraan doen?

De hamvraag is natuurlijk, hoe lost een start-up uit Utrecht dit grote probleem op? Wij gaan bewegen terugbrengen in ons dagelijks leven. En we beginnen met het onderdeel dat al van jongs af aan gepaard gaat met stilzitten, namelijk het onderwijs. Wij willen het onderwijssysteem veranderen door bewegen te combineren met leren. Uit ons marktonderzoek is gebleken dat de behoefte aan het zogenaamde ‘bewegend leren’ groot is, maar dat de uitdaging vooral ligt bij (het gebrek aan) kennis, tijd en middelen voor het toepassen daarvan.

En hoe gaan wij dit doen?

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat je beter leert wanneer je beweegt. Jong geleerd is oud gedaan. En dus begint het al met het combineren van spelen en leren in de kinderopvang. Vanuit daar werken we, met het toepassen van bewegend leren in het basisonderwijs, stap voor stap toe naar het middelbaar onderwijs.

Masterplan beweegimpact

Wil je meer weten over onze missie? In ons Masterplan hebben we uitgewerkt hoe we in de komende jaren meer beweegimpact willen creëren en hoe we, aan de hand van ons stappenplan, van bewegend leren de norm willen maken voor de kinderopvang en het onderwijs. Vul dan het formulier in om dit plan (gratis) te downloaden.

Deel dit artikel
Meest recente artikelen
Fit & Vaardig van start in het nieuwe schooljaar

Fit & Vaardig van start in het nieuwe schooljaar

Fit & Vaardig van start Met bewegend leren in het nieuwe schooljaar!Fit & Vaardig van start in het nieuwe schooljaar! Het nieuwe schooljaar is nu écht begonnen! Alle regio’s in Nederland zijn inmiddels terug van hun welverdiende vakantie. De gouden weken zijn...

Zi-za-zomer op de Beweegvloer

Zi-za-zomer op de Beweegvloer

Zomer in Nederland, maar dat betekent echt niet altijd dat de zon schijnt. Regenachtige dag? Dan biedt de Beweegvloer van Springlab uitkomst!

Meer weten?

Wil je meer weten over de missie van Springlab? Wil je helpen beweegimpact te creëren? Of wil je misschien op een andere manier samenwerken? Neem dan contact met mij op. Samen brengen wij kinderen in beweging!

 

Karen Strengers van DAK Kindercentra