Masterplan bewegend leren - Springlab

Last Updated on april 13, 2022 by Marloes

Masterplan Bewegend Leren 

Leren doe je met vallen en opstaan. Maar waarom, moeten we er dan altijd bij zitten?

Een inactieve levensstijl is een van de grootste veroorzakers van een vroegtijdige dood volgens de wereldgezondheidsorganisatie. Te weinig bewegen verhoogt de kans op grote ziektes zoals kanker, hart- en vaatziekten en diabetes. Op dit moment beweegt al meer dan 80% van de jongeren wereldwijd te weinig volgens WHO, dat is meer dan 1 miljard jongeren en dit aantal stijgt!

Hoe kan dat?

Wij ontwerpen ons leven zo dat bewegen geen noodzaak meer is. We creëren allerlei tools zoals computers, tablets, apps, robots waarmee ons leven makkelijker wordt. We kunnen tegenwoordig alles organiseren vanuit onze stoel met minimale beweging. Van het bezorgen van eten of het volgen van onderwijs. Alleen het gevolg is dat ons lichaam, by far de beste en meest nuttige tool ooit ontworpen, slechts een vervoersmiddel is geworden om onze hersenen mee te verplaatsen.

En dat voelt niet goed.

De hamvraag is natuurlijk, hoe lost een klein dapper bedrijfje uit Utrecht dit grote wereldprobleem dan op?

Wij gaan bewegen weer terugbrengen in ons dagelijks leven door één onderdeel hiervan, waarin we van jongs af aan moeten stilzitten, beweeglijker te maken.

Het onderwijs.

Bewegen zorgt voor betere leerprestaties

Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat beweging zorgt voor betere leerprestaties! Beweging zorgt voor meer zuurstof in de hersenen waardoor er meer kennis opgeslagen kan worden en ons empathisch vermogen wordt versterkt. Bewegen in klassen zorgt voor hele nieuwe dynamieken waarin er meer ruimte is voor sociale interactie, vrij spel en ontdekken.

Bewegen en leren combineren

Wij gaan het onderwijssysteem veranderen door bewegen en leren te combineren. Dit doen we van de kinderopvang en peuterschool tot en met de middelbare school. We starten onze systeemverandering bij het begin: de allerjongsten.

Uit ons marktonderzoek is gebleken dat de behoefte groot is, maar dat de uitdaging ligt het in het zo laagdrempelig mogelijk maken om bewegend leren toe te passen.

Wij gaan deze behoefte vervullen door speciale bewegend leren spellen te maken voor peuters. De spellen worden geprojecteerd op de vloer. Kinderen kunnen erover heen lopen en spelen met het licht. Denk hierbij aan interactieve verhalen waarmee taalontwikkeling gestimuleerd wordt. Door interactieve technologie te gebruiken maken we het zeer makkelijk om toe te passen.

Samenwerken met de doelgroep, praktijk en wetenschap

De spellen worden ontwikkeld middels een co-design proces met de doelgroep, praktijk en de wetenschap om te zorgen dat de spellen kinderen echt helpen in hun ontwikkeling.

Om het systeem echt te kunnen veranderen. Moeten we niet alleen bewegend leren mogelijk maken voor de kinderopvang en het peuteronderwijs maar ook voor basis, middelbaar en specialistisch onderwijs. Zodra we geld verdienen met de peuterspellen gaan we meteen investeren in R&D voor de andere domeinen.

Onze achtergrond

Dat wij dit kunnen hebben we o.a. laten zien in de rol van business developer tijdens de opstartfase van Active Cues, het bedrijf achter de Tovertafel. Dit zijn interactief lichtspelletjes die geprojecteerd worden op een eettafel speciaal ontworpen voor mensen met dementie. Binnen 2 jaar zijn er meer dan 1000 systemen verkocht in binnen- en buitenland aan verpleeghuizen. Daarnaast hebben wij recent FietsFlo gelanceerd. Een groene golf systeem voor fietsers. Een wereldwijd geroemde innovatie door o.a. Wired en Lonely Planet, The Guardian en mede daardoor is Utrecht wereldfietsstad nummer 2 is geworden.

Investeer mee!

Wij en alle kinderen kunnen niet langer stilzitten. Daarom zoeken we partijen, met een maatschappelijk hart, die samen met ons willen investeren in bewegend leren en miljoenen kinderen dagelijks in beweging gaan brengen.

Ons stappenplan:

  • Het ontwikkelen van een proof of concept. Door vanuit onderzoek verschillende prototypes te maken en te testen willen we tot een werkende oplossing komen.
  • Als dat gelukt is starten we meteen met wetenschappelijk onderzoek naar het effect van onze oplossing.
  • Gelijktijdig met het onderzoek gaan we onze proof of concept omzetten tot een robuust product en zorgen dat het ook toegepast gaat worden in de praktijk.
  • Wanneer we onze oplossing in de praktijk hebben willen we gaan opschalen en zorgen dat zoveel mogelijk kinderen en begeleiders er plezier van kunnen hebben.
  • Zodra we geld verdienen gaan we direct investeren in research & development voor bewegend leren oplossingen voor het basisonderwijs, middelbaar en specialistisch onderwijs. Stap voor stap gaan wij zo van bewegend leren een vast onderdeel maken van het onderwijs.

Meer informatie of samenwerken? Neem dan contact op met onze chief Jan-Paul de Beer: jp@springlab.nl of bel naar 0611350423.

Geschreven door
Geschreven door

Marloes

Deel dit artikel
Meest recente artikelen
Onze beweegimpact in 2022

Onze beweegimpact in 2022

Onze beweegimpact in 2022 De beweegimpact van 2022 Springlab heeft de impact op bewegen en bewegend leren in het afgelopen jaar voor je in kaart gebracht. Download hieronder gratis de infographic met alle feiten & cijfers van onze beweegimpact in 2022.  Beweeg jij...

Bewegend leren in coronaperiode

Bewegend leren in coronaperiode

Bewegend leren in coronaperiode Beweegvloer moet basisschoolleerlingen bewegend aan het leren krijgen Amsterdam, 15 juni 2020 - Digitaal onderwijs is door de corona crisis niet meer weg te denken uit het onderwijs. Echter, langdurig zitten achter een scherm is...

Laat peuters niet zitten!

Laat peuters niet zitten!

Laat peuters niet zitten! Recent onderzoek door studenten van De Haagse Hogeschool wijst uit dat peuters op Nederlandse kinderdagverblijven veel te weinig lichaamsbeweging krijgen. De beweegnorm is internationaal vastgesteld op minimaal 2 uur actief en 1 uur intensief...

Meer lezen

Relevante artikelen

5 misverstanden over bewegend leren

5 misverstanden over bewegend leren

5 misverstanden over bewegend leren Het moge duidelijk zijn dat wij ontzettend enthousiast zijn over bewegend leren. Het liefst zien we het vandaag nog toegepast worden in het onderwijs. Maar we weten ook: grote veranderingen kosten tijd en leiden tot veel weerstand....

Hoe het jou wél lukt om jouw klas bewegend te laten leren

Hoe het jou wél lukt om jouw klas bewegend te laten leren

Hoe het jou vandaag wél lukt om de klas bewegend te laten leren! Wist je dat bijna de helft van de kinderen tussen 4 en 12 jaar in Nederland te weinig beweegt? Tijd om daar verandering in te brengen. Tijd?! Dat is het 'm nou juist, want als pedagogisch medewerker of...