10 redenen voor bewegend leren

30-09-2017

Volgens ons is het tijd voor een revolutie in het onderwijs: bewegend leren. Maar waarom eigenlijk? In deze blog geven we 10 redenen waarom bewegend leren zo ontzettend belangrijk en onmisbaar is!

1. Actief spel is de ultieme leervorm

Om de 10 redenen mee af te trappen is in onze ogen is spelend leren de ultieme leervorm. Kinderen doen niets liever dan lekker spelen en actief spel is voor hen dan ook dé manier om te leren. Spelen stimuleert de onderlinge interactie, ontdekkingsdrang en prikkelt de zintuigen. En spelend leren komt natuurlijk meer tot zijn recht als er ruimte is om te bewegen. Leren doe je immers met vallen en opstaan! Dus waarom moeten we er dan steeds bij zitten?

2. Op naar een langer leven

Een inkoppertje: maar bewegen is natuurlijk erg gezond voor je. Als we kinderen op jonge leeftijd al aanleren dat langdurig stilzitten normaal is, dan lopen ze in de toekomst grote gezondheidsrisico’s. En dat is raar, want we gaan juist naar school om ons voor te bereiden op een mooie toekomst. Deze ontwerpfout moeten we snel rechtzetten! Door bewegend leren normaal te maken doorbreken we dit patroon en veranderen we onze passieve zitcultuur naar een dynamische beweegcultuur.

Hip Hop Happy Dance GIF - Find & Share on GIPHY

3. Voel je goed over jezelf

Bewegen geeft je een goed gevoel over jezelf! Vooral bij kinderen heeft het een positief effect op het zelfvertrouwen, zelfbeeld en sociaal gedrag. Dat gevoel kennen we zelf stiekem ook wel als we onszelf na een uurtje sporten de nieuwe Rico Verhoeven voelen ;-).

4. We zijn gemaakt om te bewegen

Ons lichaam is gebouwd om te lopen, rennen en bewegen. Al die uren die we dagelijks zitten is precies waar ons lichaam niet goed in is. Dit resulteert in lichamelijke ongemakken zoals pijntjes in de rug. Met bewegend leren doen we ons lichaam dus een groot plezier! Het mag eindelijk doen waar het goed in is. We gebruiken ons lichaam nu als een indrukwekkende sportauto die alleen maar in de garage staat.

5. Het onderwijs zit al jaren stil

Ons leven is de afgelopen eeuw drastisch veranderd. Van paard naar auto en van brievenpost naar onze smartphones. En van onze klaslokalen naar… precies dezelfde klaslokalen! Ja, we hebben nu smartboards in plaats van een krijtbord, maar ons onderwijs is op grote schaal nagenoeg niet veranderd! De hele wereld leert tegenwoordig door middel van VR-cursussen, podcasts of volgt online cursussen (MOOCs) bij Harvard, maar onze kinderen zitten nog steeds stil voor een schoolbord.

6. De wereld is ons klaslokaal

Het zit in onze natuurlijke aard om te ontdekken, spelen en bewegen. Vooral kinderen moeten hun tomeloze energie kwijt! Maar waarom forceren we ze dan om de hele dag in rijtjes stil te zitten zonder dat ze iets mogen zeggen? De wereld is ons klaslokaal, niet dat ene hokje van 90m². Bewegend leren vraagt daarom om een andere omgeving. Geen deprimerende leeromgeving, maar een energieke leerplek. Universitaire studenten zitten in totaal achttien jaar stil in klaslokalen. Dit was niet het droombeeld van ons leven toen wij nog jong waren…

7. Betere opslag van de lesstof in het geheugen

Ervaringsgericht leren draagt bij aan een betere opslag van de lesstof in het geheugen! Door de lesstof te koppelen met een ervaring (bijvoorbeeld een beweging, interactie of spel), dient het als een soort ezelsbruggetje om de stof te onthouden. Dit zorgt voor een betere opslag van de lesstof. Bovendien gebruik je tijdens bewegend leren meer zintuigen waardoor het beter blijft hangen. Al doende leert men!

8. Barst van de ideeën

De beste ideeën worden bedacht als onze hersenen relaxed zijn. Niet op een stoel met onze neus in de boeken, maar juist tijdens een wandeling door het bos. Dit komt doordat we onze hersenen de vrijheid en ruimte geven om af te dwalen en te dagdromen. Bewegen in de klas zorgt voor eenzelfde effect. En dat is belangrijk, want creativiteit is een van de belangrijkste eigenschappen van een professional van tegenwoordig!

9. Dé manier om de schooltijden te verkorten

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bewegend leren de schooltijd met 20% kan verkorten. Dit is ook niet zo gek, want de efficiëntie schiet omhoog zodra je bewegen aan het leren toevoegt. Sterker nog, kinderen leren méér, als ze minder naar school gaan. Ze hebben meer tijd over om in te richten zoals zij het willen en vrij te spelen. In Finland passen ze dit principe al met succes toe!

How I Met Your Mother Wow GIF - Find & Share on GIPHY

10. School wordt leuker voor kind én leerkracht

De laatste van de 10 redenen: school is saai! Toch? Maar wat als we de leerstof kunnen combineren met bewegen? Kinderen houden ervan om te bewegen, dus als ze dit lekker op school mogen doen en daarbij ook nog leren, dan kunnen we daarmee het plezier in leren enorm vergroten. En als de kinderen zich vermaken, maakt dat het werk voor leerkrachten natuurlijk ook veel leuker.

Bekijk hier de bewegend leren oplossingen die wij hebben bedacht voor de kinderopvang en de basisschool:

_blank

_blank

Blog

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van Springlab, bewegend leren, de Beweegvloer, Springloop en Fit & Vaardig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks een e-mail update van ons!
Meld je aan